

Dia 5 de maig va tenir lloc la visita de la presidenta del Consell de Mallorca al municipi de Llubí, acompanyada per membres de l’equip de govern. Primer es va fer una reunió amb el batle de Llubí i la resta de regidors de l’Ajuntament, després es varen dur a terme algunes visites i reunions amb entitats.
A la reunió feta a l’Ajuntament, el batle de Llubí va exposar tots els projectes que recentment s’han fet amb els fons del Pla d’Obres i Serveis, la reforma del cementeri que s’està executant actualment i els projectes futurs que es demanen. També va mencionar les necessitats del nostre poble en altres inversions. Sorprenentment, el batle va donar a entendre que aquests projectes comptaven amb el consens de tot l’Ajuntament (???).
El nostre portaveu, Biel Vicens, va haver d’intervenir per recordar i puntualitzar algunes qüestions importants:
1r. Dedicar tota la inversió del Pla d’Obres i Serveis de 3 anys (2008,2009,2010) únicament a la reforma del cementeri és una irresponsabilitat a la qual el PSM i altres grups de l’oposició no hi estan d'acord en absolut.
2n. El PSM està d’acord amb demanar el màxim d’inversions al Consell de Mallorca (amb això el batle tendrà tot el nostre suport), però s’han de consensuar aquestes inversions. El PSM no està d’acord amb que la propera demanda al Consell sigui uns pocs aparcaments l’edifici de sa Farinera. Llubí té altres necessitats més importants, i si es volen fer aparcaments que es facin a una altra banda més àmplia i que realment solucionin el problema existent.
3r. Un tema molt important és la via de circumval·lació de Llubí. Curiosament, de manera inexplicable, el batle no va mencionar en cap moment aquesta necessitat tan important per a Llubí. El nostre portaveu va explicar-ne els motius i va demanar que la via de circumval·lació fos prioritària i urgent en l’execució del Pla de Carreteres del Consell.
Des del PSM-Entesa Nacionalista consideram que s’han aprofitar aquestes visites institucionals i des de l’equip de govern de l’Ajuntament s’hauria d’haver lliurat al Consell un dossier amb totes les necessitats reals que té el nostre poble, explicades i ben argumentades, i un llistat de les importants inversions que caldria fer al nostre municipi.
EUROPEES: L'ENEMIC HAURIA DE SER EL BIPARTIDISME PP-PSOE
No em vull estendre molt, perquè aquesta polèmica em cansa, i altres n'han escrit més extensament i millor que jo: veure els blogs de Toni Alorda o d'Eduard Riudavets. Des del primer moment ERC ens ho va dir: volien contar vots i per tant no volien anar amb el PSM-Entesa Nacionalista. Per això, tot i mantenir converses amb nosaltres, l'únic que feien era enredar-nos mentre tancaven un acord amb Entesa per Mallorca. Com que des del primer moment ens temèrem això, ja ens preocuparem de fer valer les nostres bones relacions amb altres partits nacionalistes per anar parlant i tancant acords amb Bloque Nacionalista Galego i Aralar. I no teníem acords tancats però sí garanties de suport també d'altres partits com la Chunta Aragonesista o Eusko Alkartasuna.
Les condicions que ens imposà ERC-illes (jo diria ERC-Mallorca, perquè des d'Eivissa ens deien que no ho entenien), eren clarament un xantatge: en qualsevol cas el PSM perdia. Si acceptava no entrava a la coalició en el lloc que li pertocava i la militància i la democràcia interna del PSM quedava substituida per les decisions que els altres prenien per nosaltres. Si no acceptàvem, quedàvem fora de la coalició. I això, és el que ha passat.
Probablement no comptaven amb els bons llaços amb la resta de partits nacionalistes (a més d'Els Verds) que tenia el PSM. Tots, i especialment el BNG varen defensar l'entrada del PSM a la coalició fins el darrer moment i en el lloc que li pertocava, i sense haver d'acceptar xantatges. Fins el punt que el BNG va dir que si es vetava al PSM, ells també exercirien el seu vet damunt Entesa per Mallorca, cosa que finalment no varen fer, perquè així els hi varem demanar (nosaltres no volem jugar al mateix joc de fotre a l'adversari).
En definitiva, tot molt trist. El que havia d'esser una festa (una gran coalició per a les europees), ERC ho ha volgut convertir en una disputa entre nacionalistes d'esquerres. El resultat: si ERC volia un coalició per a les autonòmiques, ara està més alluny que mai.
Biel Barceló i Milta
L’oposició del PSM-EN i del BLOC ha evitat que el Govern permetés la construcció d’habitatges en sòl rústic a través del desenvolupament de la Llei d’Habitatge impulsada per Jaume Carbonero (PSOE). El conseller d’Habitatge va fer una proposta que incloïa diferents operacions urbanístiques en sòl rústic, a Palma i a Manacor, per edificar un miler d’habitatges de Protecció Oficial, a preu taxat, i també lliures. El PSOE pretenia dur aquesta proposta al Consell de Govern, però gràcies a l’oposició del BLOC finalment s’han eliminat les operacions en sòl rústic i s’han mantingut només les previstes en sòl urbà i urbanitzable.
El BLOC ja va introduir, durant la negociació de la Llei d’Habitatge, que es donàs prioritat als sòls urbans i urbanitzables per damunt dels sòls rústics de transició. Però una vegada presentades les ofertes per a les anomenades “reserves estratègiques de sòl”, el PSOE volia mantenir operacions urbanístiques que haurien suposat la construcció de centenars de pisos en sòl rústic, a Palma (especialment a Son Ferriol, on es preveia construir prop de 800 habitatges) i a Manacor. Cal dir que aquestes operacions tenien el vist-i-plau no només de la Conselleria d’Habitatge i de Francesc Antich, sinó també de la Conselleria de Territori del Consell de Mallorca, també en mans del PSOE. (Cal dir que el Consell d’Eivissa, en canvi, rebutjà les tres operacions que afectaven l’illa, totes en rústic, i ja no s’inclogueren en el projecte que Carbonero plantejava al Consell de Govern).
Des del BLOC consideram que l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge és perfectament compatible amb la protecció del territori i amb el manteniment de l’equilibri dels usos del sòl. L’axioma segons el qual l’accés a l’habitatge comporta necessàriament un increment de la construcció i de l’ocupació de sòl és totalment interessat. De fet, respon als interessos d’un determinat poder econòmic, i malauradament ha estat assimilat per l’esquerra més dòcil.
El pressupost total (fons municipals propis + fons del Consell de Mallorca ) que es dedica a la reforma del Cementeri de Llubí és de 654.000 euros (aproximadament 108 milions de les antigues pessetes), la qual cosa significa exhaurir gairebé tots els ajuts del Consell de Mallorca a través del POS (Pla d'Obres i Serveis) dels anys 2008, 2009 i 2010. Fins al 2011 no es podrà tornar a fer una inversió important amb el POS a Llubí (la principal manera de finançar projectes que tenen els ajuntaments).
El full municipal de l'Ajuntament de Llubí, editat per l'equip de govern del PP, diu textualment:
"Segona fase d'ampliació de les obres del cementeri. Davant les nombroses peticions el projecte s'ha realitzat tot d'un vegada".
"L'equip de govern de Llubí té com un dels seus principis escoltar els ciutadans i respondre segons les seves possibilitats a cada una de les qüestions i necessitatsque li plantegen".
Des del PSM consideram que una afirmació així, tan clara i contundent, mereix una explicació, i després que cadascú opini...
Amb la reforma del cementeries construiran 72 nínxols individuals nous i 40 capelles (cada capella té 6 nínxols).
Els regidors i regidores del PSM han plantejat a l'equip de govern, com és lògic, determinades preguntes:
Quina és la necessitat que té Llubí d'ampliar el cementeri? S'ha fet un estudi de racionalització, aprofitament i ocupació real del cementeri? Quanta gent ha sol·licitat realment nínxols i/o capelles a Llubí?
Les respostes són les següents:
- No s'ha fet cap estudi d'aprofitament i ocupació real del cementeri.
- En el moment de l'aprovació de la reforma en el Ple de l'Ajuntament no hi havia ningú que hagués demanat nínxols individuals.
- En el moment de l'aprovació de la reforma en el Ple de l'ajuntament únicament hi havia 24 demandes inicials de capelles. L'ajuntament desconeixia el nombre de persones que realment confirmaran la sol·licitud.
Davant aquests fets, el PSM va advertir clarament en el Ple que l'equip de govern pretén que 24 demandes de capelles (no confirmades!) justifiquin destinar 654.000 ¬ d'inversió al cementeri municipal.
Des del PSM ens demanam per què es fa una ampliació tan gran per tan poca demanda. No es podria fer una ampliació més petita o gradual en el temps?
Des del PSM també ens plantejam quantes coses es podrien fer amb 654.000 ¬ a l'escoleta, a l'asfaltat de carrers i camins, a les voravies de la carretera, als equipaments municipals, al poliesportiu, a l'enllumenat públic, a la política de joventut, a la promoció cultural, al benestar social, al foment de les associacions i entitats del poble, a les inversions ambientals, a les pluvials de la carretera, a la implantació de noves tecnologies, a la promoció econòmica, a la modernització de serveis municipals...
Ens imaginam que l'equip de govern estarà ben ocupat, a partir d'ara, en cercar compradors per tal de justificar aquesta gran inversió, i segur que amb esforç, temps i aplicació els acabarà trobant.
Però, mentrestant, les necessitats i les aspiracions de Llubí com a poble segueixen sense resposta... Un any darrere l'altre...
Biel Vicens, portaveu del PSM - Entesa Nacionalista de Llubí
Els regidors el PSM - Entesa Nacionalista vàrem votar en contra dels pressuposts del 2009 de l'Ajuntament de Llubí al ple extraordinari que va tenir lloc el divendres 19 de desembre.
Els pressuposts presentats per l'equips de govern del PP són immobilistes, segueixen sense demostrar una estratègia clara de projecte futur de Llubí i són incoherents amb les necessitats reals que pateix el nostre poble. Des del PSM denunciàrem que els pressuposts no presenten les inversions necessàries que Llubí necessita en equipaments i infrastructures, no donen solució als principals problemes de Llubí ni a la paràlisi municipal que es ve arrossegant des de l'inici de legislatura.
Argumentam el nostre vot en contra per les següents raons bàsiques:
- Aquests pressuposts no responen a un procés previ de participació de la resta de forces polítiques que conformen l'Ajuntament de Llubí i tampoc a cap procés de participació d'entitats i associacions ciutadanes.
- No només no són pressuposts que responguin a un mínim procés participatiu, sinó que a més el procés d'informació i discussió amb els grups de l'oposició ha estat totalment insuficient. Una sola reunió (comissió informativa), convocada amb molt poca antelació, amb la informació completa i realitzada ni tant sols 48 hores abans del plenari extraordinari d'aprovació de pressuposts.
- La memòria de Batlia, que al nostre entendre hauria de reflectir les principals prioritats i eixos de govern pel 2009, és una pobra i mera descripció dels pressuposts. A tall d'exemple, es fa un préstec per a l'adquisició d'uns terrenys (no es diu la classificació) i simplement es diu que és per ampliar el polisportiu municipal, sense més informació. Es preveu un ingrés del Consell de Mallorca (Pla d'Obres i Serveis) per a l'ampliació del cementeri municipal i no es menciona el que això suposarà en els exercicis fins al 2011, i com es preveu fer altres inversions durant aquests anys. Res es diu d'altres inversions necessàries, ni s'expliquen les actuacions que es faran al pati de l'edifici de sa Farinera, ni a l'aparcament de l'ermita, etc. Una memòria de batlia que no té ni 2 fulls escrits!
- La inversió que es fa en el Cementeri Municipal és necessària però sobredimensionada i no escalonada en el temps, la qual cosa hipoteca les ajudes del Consell a través del Pla d'Obres i Serveis fins el 2011.
- En general hi ha una manca d'inversions que posin solució a les grans mancances d'infrastructures i equipaments del poble de Llubí: rehabilitació d'espais urbans, voreres de carrers, asfaltat de carrers i camins, enllumenat públic, obres de pluvials, equipaments municipals, etc.
- No s'observa un esforç pressupostari important ni les especificacions pertinents en àrees tan deixades de la política municipal com és la promoció de l'esport, la cultura, els equipaments escolars, la promoció de la salut, la política de joves i la promoció econòmica del nostre municipi.
El PSM no pot donar mai suport a uns pressuposts fets des de la incoherència i l'arbitrarietat, que prioritzenfer capelles i nínxols per sobre d'inversions urgents enmatèria d'equipaments, infrastructures i serveis que són elsque creen benetar i qualitat de vida al nostre municipi. El PSM no pot donar suport a uns pressuposts que s'han elaborat d'esquena als llubiners i llubineres i tot ignorant les altres forces polítiques que conformen l'Ajuntament. El PSM no pot donar suport a uns pressuposts que signifiquen continuisme i immobilisme. El PSM no pot donar suport a uns pressuposts que tornen a situar Llubí en el camí de la passivitat i la renúncia.
Hi ha gent que ens diu que està interessada en conèixer les preguntes i les respostes dels plens municipals.
Per això hem decidit penjar-los.
Per veure els accessos a aquests, clicau sobre el "(segueix)" d'abaix, i després clicau sobre l'enllaç (marcat amb subretxat).
Els fitxers corresponen a les diverses pàgines de l'acta:
Preguntes i respostes del ple de 17 de setembre de 2007:
Preguntes i respostes del ple de 19 de novembre de 2007:
Preguntes i respostes del ple de 21 de gener de 2008:
Preguntes del darrer ple, de 17 de març de 2008:
Document amb les preguntes del ple (encara no hi ha l'acta amb les respostes)